Etusivu / Vastuullisuus / Vastuu ympäristöstä / Tapiolan vuosiesitteen ekologinen jalanjälki

Tapiolan vuosiesitteen ekologinen jälki


Tapiola painatti ryhmän toimintaa vuonna 2011 lyhyesti kuvaavan vuosiesitteen. Tapiolan vuosiraportti, joka on yhdistetty yhteiskuntavastuuraportti ja vuosikertomus, julkaistaan tänä vuonna ensi kertaa sähköisessä muodossa osoitteessa www.vuosiraportti.tapiola.fi. Tämä laskelma kattaa ainoastaan painetun vuosiesitteen.

Tapiolan vuosiesitteen toteutuksessa on pyritty ottamaan ympäristöasiat huomioon mahdollisimman laajasti. Eri työvaiheissa on valittu ympäristön kannalta parhaat, käyttötarkoitukseen sopivat materiaalit ja valmistusmenetelmät Tästä huolimatta julkaisu on jättänyt jälkensä ympäristöön, sen tuotanto on vaatinut energiaa ja raaka-ainetta sekä aiheuttanut jätettä ja päästöjä.

Käyttötarkoitus: Esite, joka ilmestyy kerran vuodessa.
Laajuus: 32 sivua ja kannet
Koko: A4, 210 x 297 mm
Painosmäärä: 3000 kpl + englanti 500 kpl

Paperit:

Paperiksi valittiin PEFC-sertifioitu, joutsenmerkkihyväksytty ja ilmaston suojelua edistävä Galerie Art Silk 130 g/m2 (sisus) ja Galerie Art Silk 250 g/m2 (kansi). Puukuitu on peräisin ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi hoidetusta metsästä. Sellun valkaisussa ei ole käytetty kloorikaasua. Paperitehtaat ovat IS014001-, PEFC- ja FSC-sertifioitu. Papereista saa Paper Profile -ympäristövaikutusdokumentit.

Kemikaalit:

Paperinvalmistuksessa, painopinnanvalmistuksessa, painossa ja sidonnassa on käytetty vain joutsenmerkkihyväksyttyjä kemikaaleja. Vuosiesite on painettu kasviöljypohjaisilla painoväreillä.

Painolaitos:

Esite on painettu Erweko Oy:ssä Helsingissä. Painolla on ISO 14001 -sertifikaatti sekä pohjoismaisen joutsenmerkin ja paperin alkuperämerkkien (mm. PEFC) käyttöoikeus.

Esitteen käyttö on helppoa ja ympäristöä vähän kuormittavaa. Lukemiseen ei tarvita lisälaitteita eikä energiaa. Esitettä voi selata moneen kertaan ja sen kuljettaminen paikasta toiseen on vaivatonta.

YHDEN ESITTEEN TEKEMISEEN KÄYTETTIIN:
Puuta: 110 g
Vettä: 68 g
Energiaa: 59 Wh

YHDEN VUOSIESITTEEN TEKEMINEN AIHEUTTI:
Jätettä: 89 g paperia, 5 g alumiinia ja 5 g pahvia (painaminen ja pakkaus). Paperinvalmistuksesta aiheutti lisäksi jätettä 6 g.

VUOSIESITTEEN HIILIJALANJÄLKI
C02-päästöjä ilmaan 662 g, josta painamisen osuus noin 546 g ja paperin valmistuksen osuus noin 117 g. Päästömäärät ovat arvioita. Vuosiesitteen hiilijalanjälki vastaa noin 3 km:n ajoa autolla.

Tämän esitteen, kuten minkä tahansa julkaisun, ekologiseen jalanjälkeen vaikuttaa merkittävästi se, mitä sille tapahtuu käytön jälkeen. Hyvä lukija, kun et enää tarvitse vuosiesitettä, toimitathan sen paperinkeräykseen. Puukuitu voidaan käyttää kuusi kertaa.